HIIDEN VÄKI- suomalaista kansanperinnettä.

Hiisiä on eri lajeja: metsähiisi, vesihiisi, kalmahiisi, vuorihiisi, tulihiisi, tupahiisi, saunahiisi, riihihiisi ja maahiisi.

 • Ulkonäkö: hiukset ovat käärmeitä, osa hiisistä pientä, omituista väkeä, osa isokokoisia. Muistuttavat paholaista tai peikkoja. Usein ihmismäisiä. Rumia, parrattomia, vinosilmäisiä, silmäluomettomia. Mustia ja harmaita repaleisia vaatteiltaan. Mustia on eniten, harmaita yksi.
 • Tehtävä: pahan tekeminen.
 • Luonne: julmia, pahoja, hirvittävä kiusanhenkien joukko, jota noidat yllyttävät sen kimppuun, jolle haluavat pahaa. Noidat uskovat voivansa löytää ja komentaa hiiden väkeä piinaamaan erityisesti varkaita, tekemään ihmisen sokeaksi, kuuroksi, vapisevaksi ja useita tauteja sairastavaksi. Myös peikot haluavat usuttaa hiidet sellaisten ihmisten kimppuun, joille ne haluavat tehdä pahaa.
 • Liittolaiset ja viholliset: aiheuttavat harmia metsän väelle. Tapio- metsänkuningas ojentaa hiisiä ankarasti.
 • Levinneisyys: ennen koko suomi, nykyään korpi, ihmisten levinneisyys ja häiritsevä käyttäytyminen on saanut hiidet peräytymään yhä syrjäisemmille alueille.
 • Erikoista: Joskus hiisi sekoitetaan jättiläiseen, koska voi olla isokokoisia hiisiäkin.

Metsähiidet kuuluvat metsän väkeen. Osa metsähiisistä on peukalonkokoista, mutta nenällä on miltei heidän oma pituutensa, osa on niin isokokoista, että ne toisinaan sekoitetaan jättiläisiin.

Metsähiidet asuvat pohjoisrinteiden muurahaispesissä, vuorissa, järvissä ja puitten alla Hiitolassa. Kauhea kaupunki Hiitola sijaitsee kaukana ihmisasutuksesta, erittäin vaikeakulkuisessa maastossa. Hiitolassa sijaitsee itse päähiiden linna. Tämä kauhea kaupunki on linnoitettu ja siinä on oma sisäänkäytävänsä, hiidenportti, joka on vaskesta tehty.
Metsähiidet kulkevat remuavissa kulkueissa kulkusten kilistessä ja joku niistä voi soittaa viuluakin. Metsähiidet ajavat pukeilla ja päättömillä hevosilla ja jos sellaisia tulee vastaan, on väistettävä tieltä ojaan asti, eikä heitä saa pelätä taakseen vilkuillen, koska silloin ne suuttuvat ja saattavat aiheuttaa halvauksen. Hiiden väki saattaa tarttua ihmiseen näkymättömänä tai taikavoimana ja ihminen sairastuu. Hiisiltä voi myös suojautua.

Hiisiltä suojautumiskeino
Katso takanasi olevaa hiittä suoraan ja koko vartalolla kääntyen, niin hiisi perääntyy.
Hiidet voivat hiippailla myös näkymättömässä muodossa ihmisten seurassa.
Hiidet voivat olla myös hyvällä tuulella, eikä syytä pelkoon ole. Ne saattavat vitsailla ihmiselle tai meluta muuten vain, vain meluamisen ilosta.

Hiiden polut
Hiidet ajavat yleensä vain omia polkujaan pitkin, niille ei saa tehdä nuotiota, koska siitä hiidet eivät pidä. Hiidenpolut muistuttavat muurahaispolkuja, koska muurahaiset käyttävät hiidenpolkuja. Jos tulen kuitenkin tekee, on se siunattava, koska muuten se voi muuttua vihanvalkeaksi.

Mikä on Vihanvalkea?: Vihanvalkea on palavien rakennusten tulta, joka voi levitä ympäristöön.

Hiiden alue ei ole täysin tässä maailmassa mutta ei tuonpuoleisessakaan ja siksi nukkuva ihminen on siltä turvassa, vaikka nukkuisi hiidenpolun päällä. Hiiden polulle ei kuitenkaan kannata mennä, koska väki saattaa suuttua ja laittaa kävelijän kävelemään pelkää ympyrää kotiinsa löytämättä.

 • Hiisiä on ainakin mustia ja harmaa. Harmaa hiisi on kiltimpi kuin mustat.
 • Hiidet tappelevat toisinaan halutessaan laajentaa omia alueitaan. Silloin ne siirtelevät rajamerkkeinä käyttämiään isoja kiviä ja saavat lammikot kohisemaan. Lopulta ne kuitenkin sopivat riitansa.
 • Hiisillä on mustia, päättömiä hevosia, harmaita hevosia, pieniä koiria,
 • Hiidet voivat ajaa kulkueensa koskeenkin.
 • Hiiden väen kulkiessa sumun poikki halkeaa se kahtia.
 • Metsähiisiä ei ole kastettu ja siksi ne eivät voi astua siunatulle maalle. Pellot ovat olleet ennen vanhaan siunattuja kylvön yhteydessä ja niille hiisi ei voi tulla.
 • Ennen niiltä piti siunata ovikin nukkumaan mennessä, koska muuten hiisi saattoi tulla sisälle ja varastaa jotakin, vaikkapa sukan.

Ihminen hiiden lemmikkinä
Jos hiisi näkymättömänä nappaa ihmisen tämän eksyttyä metsään, tuntee ihmisen kulkevansa kuin ilmassa. Metsähiisi antaa ihminen asua juurakon kolossa, ruokaa annetaan tarpeeksi, eikä viluakaan tarvitse kärsiä. Sitten, kun hiisi on kyllästynyt lemmikkinä pitämäänsä ihmiseen, päästää se ihmisen vapaaksi.

Miten olet turvassa hiisiltä?: Metsässä nukkuva ihminen on hiisiltä turvassa. Hiiden väen pienet kulkuset ilmoittavat ennakolta koska hiisiä on tulossa, silloin on paras heittäytyä maahan ja olla nukkuvinaan, sillä nukkuvaa ne eivät vahingoita millään tavoin.

Joskus hiisi voi kuitenkin olla pahalla päällä suututtuaan ihmiseen, jos ihminen esimerkiksi ei ole väistänyt ajoissa metsässä hiittä ja heitellä häntä tienoolta toiselle, vaikka metsästä pellolle ja kuljettaa hänen eläimiään. Hiisi voi heittää ihmisen niin korkealle, että jalat ottavat puiden latvoihin mutta silti ihminen laskeutuu vahingoittumatta maahan. Hiisi ei aina halua jättää jälkiään nähtäväksi, vaan voi ihmistä kantaessaan kävellä aidankin päällä.

Koska hiidet ovat metsänväkeä, tuntevat he Tapiolan väen. Vaikka hiidet yrittävätkin tehdä usein kiusaa, niin yleensä he pysyvät sovussa, koska Tapio pitää heidät kurissa. Erään erityisen komean hiiden tiedetään vieneen kerran miehen metsään metsänpiian luo, jossa metsänpiika odotti karhunreiden kanssa ja sitä sitten tarjottiin miehelle syötäväksi. Mies saatiin takaisin vasta sitten, kun häntä keksittiin kirkossa kuuluttaa.
Metsänpeittoa kutsutaan myös hiiden kätköksi. Hiiden kätköön oli joutunut, jos ei eläin kolmen päivän kuluessa metsästä saapunut.

Hiiden kätköstä pelastuminen
Pane pata kumolleen eläimen pilttuuseen navettaan ja laita eläimet peräimet padan alle.
Käännä eläimen jäljet pilttuussa lapion avulla takaisinpäin.

Kuinka voit tavata metsähiiden?: Mene muurahaiskeolle vaaran pohjoispuolelle tai etsi muurahaiskeko, joka on pohjoispuolelta nurmettunut. Jos metsähiisi ei heti ilmesty, niin paikalle tulee käärme, joka kertoo onko metsähiisi kaukana ja koska se ilmestyy.

Hiidet ihmisten ilmoilla
Hiisiä houkuttaa paha ihminen ja hiidet kulkevat paikoissa, jossa ihminen viettää huonoa elämää. Koska hiidet ovat lähtökohtaisesti pahoja, ihmiset ovat loitsineet niitä pysymään poissa ihmisten ilmoilta. Hiidet ovat kuitenkin joskus onnistuneet tulemaan ihmisten ilmoille, yleensä hakemaan kaivosta vettä. Silloin ne ovat maksuksi luvanneet lämmintä voita ja pehmeää leipää.

Hiisien lukumäärästä entisajan suomessa kertoo hiisi-alkuisten paikannimien määrä, ei tarvitse kuin istua autossa, niin matkalla saattaa tulla vastaan kylttejä Hiidenmäelle, Hiidenlehtoon, Hiidenvedelle, Hiidenjärvelle, Hiidenkalliolle ja niitä on Virossakin asti. Hauskaa satua!

Muisto Varsinais-Suomesta
Kerran Varsinais-Suomessa pyhämaassa suntio näki kirkkoon jouluaamuna mennessään niin pitkän jonon hiiden väkeä, että kumpaakaan päätä ei näkynyt.

HIISI
Hiidellä on tulinen parta, joskus se esiintyy myös parrattomana ja se on hirvittävän ruma, sillä on kiiluvat vinot silmät, eikä lainkaan silmäluomia, se on repaleinen vaatetukseltaan, pahalta haiseva vahva jättiläinen, julma ja kauhistuttava, ja se ajaa karhuja ja susia kuin lampaita. Se on susien ja karhujen valtias, joka voi ajaa metsäneläimiä laitumelle.

Hiisi asuu suurista kivistä kootusta hiidenlinnassa, jota ei voi ihminen nähdä, jos ihminen näkee sen, on se vain iso kivikasa. Hiidenlinnan toisessa ovenpielessä on mahdottoman iso miekka, toisessa suuri pullo. Pullosta Hiisi juo salaista taikanestettään aina kahdesti, että jaksaisi heilutella miekkaansa. Hiidenlinna sisältää monia suuria huoneita, joiden jälkeen tulee itse isännän huone, sen ovea vartioi ovenlaskija, joka kysyy aina tulijalta kuka tämä on ja mitkä ovat tämän aikeet.

Hiidellä on talo, koti, vaimo, lapsia, hevosia, koiria ja kissoja, jotka kaikki ovat isäntänsä kaltaisia ja pahaluonteisia. Hiidellä on kuitenkin hyvin varustettu talous, sillä on ylen paljon hyvyyttä, kultalusikoita, kulta-astioita ja muitakin rikkauksia.

Hiitolan pitäjässä ovat metsäiset Hiiden mäet, jossa hiidet asuvat. Hiiden kansaa asuu paitsi puitten alla, myös vuorissa ja järvissä, joka miehellä siellä on itsekseen juoksevat kultavaunut ja heillä on yhteinen kultalaiva, joka kulkee halki maailman, kun vain laivaan nousee. Ohjeena vaunujen ja laivankulkuun on nousta ylävivulle ja polkea alavipua jalallansa, niin ne kulkevat mihin vain itsekseen, minne kyydissä olija tahtoo. Hiidet ottavat välillä metsästäjiäkin laivaansa, ostaakseen saalista rahalla ja hyvällä sanalla.

Itse Hiisi hallitsee metsän pahoja voimia, se on synkän erämaaluonnon, kipujen ja kauhujen haltija.. Sillä on julma ja temperamenttinen luonne, koko sen sukukin on häijyä väkeä. Joskus se mulkoilee metsässä kulkevia ihmisiä rotkonpohjalla naamioituneena niin, että pohjalla olevat lammet ovat sen silmät.

Hiiden mielikiusa on kiusata syksyisin kalastajia. Kun kalastajat laskevat verkkonsa ennen jäiden tuloa, jotta jo jään kantaessa päästään nostamaan hyvä saalis, hiisi nostaakin verkot vaakasuoraan ja ne jäätyvät jäänkanteen kiinni. Kun hiisi saa yhden paikan verkosta ylös, se kääntää niitä niin kauan kuin verkkoja riittää ja kaikki verkot ovat mennyttä.

Hiisi rakastaa likaisissa paikoissa rypeämistä, se on kova tuhontekijä ja mellastaja, joka päästää lehmiä karkuteille, sotkee peltoja, polttaa saunoja ja vaatii ruokaa ja juomaa itselleen, koska on laiska. Hiisi joutuu helposti nälänhätään ilman ihmisen antamaa ruokaa. Koko hiiden suku on häijyjä noitia.

Hiidellä on kives, jota se hioo kolmella kukon sulalla ja kirjavalla käärmeellä. Hiisi hioo miekkansakin kaikkein terävimmiksi. Muutkin käyttävät Hiiden miekanhiontataitoja ja käyvät Hiitolassa hiottamassa miekkojaan, kuten metsän väki. Hiidellä on myös hiiliseipäitä, joilla se osaa taikoa vaikka jollekin otukselle selän, ja hengen siihen se ottaa hiilloksestaan.

Hiiden eläimiä: Hiisi omistaa raivoavan, helvetin koiran, kerberoksen, Lemmon rakin, joka on musta ja tulta hengittävä, harvoin haukkuva, sekä Kipinätär -nimisen kotikissan, joka on vihainen ja kynsivä, se usutetaan varkaiden kimppuun, jotta nämä tuovat varastamansa tavaran äkkiä takaisin.
Hiiden lintu on mehiläinen, koska se ampuu myrkkynuolella tai pistää myrkkykeihäällä.
Hiidellä on myös rautaharjainen kukko.
Hiiden härällä on mustat kyljet, mustat posket, sillä on sata sarvea ja se on jättiläiskokoinen, se vetää Hiiden pistosnuolia, jotka aiheuttavat sairauksia ihmisille hiisien ampuessa niitä, ja kyntää maata, sen arvellaan alun perin olleen jopa virtahepo.
Hiiden maan alla elävä tulisuinen harmaa ruuna on hiisien nopea rohkea hevonen, jolla on tulitukka, rautaharja, ja rautakaviot. Hiiden ruunalla on ratsastettu hornaan hakemaan voiteita raudan aiheuttamiin haavoihin.
Hiiden hevosella, joka on helvetin suurravuri, on peikot ja itse Rutto on kyyditty kallioille.
Hiidellä on myös kookas voimakas taikavoimainen kultasarvinen hirvi, kesytetty vetohärkä joka etenee metsien halki tuulispäänä ja sen kiinni saaminen on sankariteko. Taikahirven uskotaan olevan valepukuinen nuori neito. Sen jouhista on otettiin myös kielet kaunissointiseen Väinämöisen harppuun.

Hiiden uintipaikka: Jos vaaran alla on pieni mutapohjainen lampi, jossa on tummaa sameista vettä, se on varmasti hiiden uintipaikka.

Mitä Hiisi voi antaa?: Hiisi voi antaa vuohia, hirviä ja jäniksiä pyytäjälle.

Mistä Hiisi suojelee sinua?: Hiisi suojelee metsässä liikkuvaa pedoilta, joten niitä ei tarvitse pelätä.

Mistä Hiisi pitää?: Hiisi pitää erityisesti kuutamosta ja lähtee silloin usein linnastaan ulos tassuttelemaan kuusikkoiseen metsään.

Mitä voit antaa Hiidelle?: Jos tapaat hiiden, anna sille lahja, sillä hiisi ihastuu ikihyviksi saadessaan lahjan. Se antaa silloin sinulle vastalahjan, voit saada vaikka pussin täynnä pieniä riuskoja miehiä, jotka tekevät mitä työtä vain. Sanot vain taikasanat: ”Pojat pois pussista”. Mutta ne täytyy aina määrätä työhön tai ne repivät omistajaansa. Jos käytät hiiden lahjaa oikein, tulet rikkaaksi.

Hiisi voi antaa sinulle myös pienen käsimyllyn, jolla voit aina halutessasi pyörittää puurojauhoja itsellesi. Tai se voi antaa sinulle pöytäliinan, jonka levität pöydällesi ja mitä sille ajatteletkin syötäväksi, se liinalle ilmestyy.

HIIDEN LEMMIKIT
HIIDEN LINTU (ampiainen), KIPINÄTÄR (kissa), RAIVOAVA RAKKI (koira), TULISUINEN RUUNA (nopea hevonen), HIIDEN HIRVI (kultasarvien hirvi), HIIDEN KUKKO (rautaharjainen kukko), HIIDEN HÄRKÄ (alun perin virtahepo)

Hiiden linna: Hiiden linna on ladottu vuori, jonka Hiisi valitsi linnaksi Paltamossa.

Hiiden portit: Vaikeapääsyisten rotkojen kapeissa solissa on hiidenportteja, joista hiidet ajavat mailleen hevosillaan.

Hiidenkivi: Hiidenkivi on Hiiden tuoma iso kivi keskellä metsää. Hiisi on suuttuessaan irrottanut lohkareen kalliosta ja yrittänyt heittää sen lähimmän kirkon päälle. (Oikeasti: Siirtolohkare, jonka jääkauden aikainen mannerjää on kuljettanut kauaksi emokalliostaan)

Hiidenkirnu: Hiisi on porannut ison kuopan kallioon. Hiidet kirnuavat voita tässä kapeassa ja syvässä kallion onkalossa ja keittävät sisilisko- ja sammakkosoppaa.
(Oikeasti: kalliossa oleva lieriönmuotoinen onkalo, syntynyt jääkauden sulamisvesien pyörittäessä isoja kiviä paikoillaan, onkalo voi olla monta metriä syvä ja monissa niissä on yhä onkalon aiheuttama kivi pohjalla)

Hiidenkiuas: Hiiden kokoama suuri kivikasa. Hiiden väki asustelee pelloilla ja metsissä olevissa kivikasoissa. (Oikeasti: pronssikautinen hautaröykkiö, iso kivikasa)

Hiiden ilma: Hiiden ilma on myrskyisä paha ilma, jonka hiidet ovat aiheuttaneet. Silloin voi rakennuksista irrota kattojakin. (Oikeasti: myrskyinen paha ilma)

Hiiden portaat: Kallionjyrkänteissä olevat pitkät ja kapeat portaat. Jos niitä pitkin laskeutuu, niin sieltä ei pääse pois vaan joutuu hiiden liemeen mausteeksi.

Mikä on Hiiden ilkityö?: Hiisi voi muuttaa ihmisen puheen rumaksi, kiroilun kaltaiseksi, niin, että ihminen ei enää osaa jutella lempeästi metsän eläimille, vaan hänen täytyy vaieta. Hiiden lumouksen voi rikkoa kertomalla toisista ihmisistä hyviä asioita.

Hiiden hiihtoneuvot: Hiisi neuvoo hiihtämään lepästä tehdyillä suksilla ja paksuilla sauvoilla Hiiden mailla hiihdettäessä, niillä porahtaa tiellä oleva kivi poikki ja haot katkeavat ja hiihtäjä pysyy silti pystyssä.

HIIDEN EMÄNTÄ
Hiisi ja Hiiden vanha emäntä asuvat tyttäriensä ja poikiensa kanssa Hiiden linnassa. Hiiden emännällä on rautaiset hampaat ja hänellä on korkea sininen hiippalakki tai toisinaan havuhattu. Se pukeutuu siniseen viittaan ja synnyttää pahoja tauteja ja on kaiken pahuuden edustaja.

Välistä se tekee hyvääkin ja silloin se esiintyy silkkivöihin puettuna, silkkinauhat päässä ja se saattaa laittaa vaikka tulen viriämään pyydettäessä. Yleensä se tunnetaan kuitenkin erittäin häijynä.
Hiiden emäntä toimittaa useimmat askareensa ulkona, se on ulkoilmahiisi.

Se on palkannut avukseen orjapiikoja, joita juoksuttaa ahkerasti, milloin hakemaan tulta, milloin tuomaan vierailleen olutta ja milloin mitäkin. Palkakseen orjapiiat saavat rahaa.

Hiiden emäntä on kova valehtelemaan kaikenlaista ja muut saavatkin siitä usein kärsiä.

HIPPE, HIPPA, HITU, HIIDEN TYTTÄRET JA POJAT
Hiiden tyttäret ovat piikoja ja ne ovat valkeaverisiä.

Hippe, joka on Hiiden tytär, on erittäin kaunis, pienikokoinen mutta äärettömän ylpeä.

Hän antaa rukkaset kaikille kosijoilleen, eikä suo yhdellekään heistä ystävällistä sanaa eikä hymyä.

Hippe on häijy, hän teettää kosijallaan yhä uusia urotekoja saadakseen miehen perikatoon. Hän vaatii ainakin kolme urotekoa.

Hippe voi kätkeä leivän sisään kiven, jotta hammas katkeaa siltä, joka leipää syö.

Hippe on luonteeltaan kuin kivi. Mutta Hipen muuttaa rakkaus, jos Hippe onnistuu rakastumaan, on hän rehellinen kuin kulta ja uskollinen kuin suuri ankkuri, hän muuttuu kivestä tuleksi ja hehkuksi. Hippe on kuitenkin päättänyt, että hän ei mene koskaan naimisiin, vaan jää kotiinsa asumaan.

Hippe saa yhdessä Kalman, Kalman väen johtajan kanssa kanssa varkaat palauttamaan varastetun tavaran kiireesti omistajilleen.

Monien Hiiden tyttärien nimi on Hippa, Hippa-nimisten nimi johtuu heidän korkeasta päähineestään, hiipastaan. Lakki onkin huomattava tunnusmerkki. Yhden Hippa-nimisen sanotaan piinaavan varkaita, kuten Hipenkin.

Hiidellä on myös tytär nimeltä Hitu. Hidulla on käärmehiusrihmoja, jotka se sitoo palmikoille. Hitu on käärmepiika, raivotar.

Hiiden tyttärillä on toisinaan tuliset, toisinaan hikiset hiukset.

Tyttäret keittävät työkseen padoissa ruokaa, jauhavat ja seulovat jauhoja, leipovat leipää kantavat vettä ja tekevät muitakin taloustöitä.

Hiidenpojat pitävät ravassa rypeämisestä ja ne ovat hyvin pienen kokoisia. Hiiden pojat ovat hyviä muiden selässä hyppääjiä kyytiä halutessaan ja ne säilyttävät kultakannuksiaan hopeisen orren päässä kultalippaassa, vaskisessa vakassa, joilla ne voivat kutkuttaa kyyditsijänsä kuvetta nopeampaan vauhtiin.

Pojat tahkoavat työkseen kirveitä, ja hakkaavat halkoja, eivätkä tottele Hiisi -isäänsä juuri ollenkaan.

Hiiden lasten lahjat: Susista on vaaraa Hiiden lapsille, ja jos tapaat Hiiden lapsen puusta apua parkumassa suden sitä ahdistaessa ja pystyt auttamaan, palkitsee hän sinut runsaasti, saat kultaorin, kultavastan, uuden nuotan, ja taikavoimaisen vaskipillin, joka auttaa sinua aina apua tarvitessasi. Kultavastalla saat kaiken välkkymään kullalta ja uudella nuotallasi niin paljon kalaa kuin ikinä tahdot.


HIIDEN IMMET
Hiiden immet liikkuvat hyppelehtien ja erittäin nopeasti kuin tuuli. Impien pitkät hiukset hapsottavat tuulessa kampaamattomina niiden kilpaillessa toisensa kanssa nopeudessa. Koska hiiden väki kuuluu metsän väkeen, ne eivät pelkää susiakaan vaikka sellainen jolkuttelisi vieressä. Erityisesti ne pitävät revontulien räiskymisestä taivaalla.

Hiiden immet, eli hiiden neidot pitävät myös laulamisesta ja voivat laulaa ajatuksensa ihmisellekin. Hiiden immet kostavat pahalle ihmiselle tämän teot, käärivät tämän hiuksiinsa syliinsä ja suutelevat tätä imien elon pois ja ottavat Hiiden omaksi.

Yksi Hiiden impi on Hiiden kotiapulaisena reippaana neitona, hänellä on jouhimaiset karkeat hiukset.

PIMEÄN PIIKA
Pimeän piiat ovat yön ja hämärän neitoja. Ne ovat metsää tuntevia haltijattaria, jotka saattavat opastaa metsämiehen riistan jäljelle tai saattaa eksyneen kotiin. Ne tunnetaan myös pahoina painajaisina ja ne ovat Hiitolan asukkaita. Nämä metsän tyttäret osaavat kehrätä kultaista, punaista ja sinistä lankaa vaskisella värttinällä ja hopeisella rukilla.

Mikä on Hiiden heimolainen?: Hiiden heimolainen on Hiiden sukulainen. Se on vuortenhaltija, joka säilyttää ja piilottaa vuorten malmijuonteita.

MAAN VÄKI
Maanhaltijoita, maahisia, maan alla asuvia yliluonnollisia ihmisen kaltaisia olentoja..

 • Ulkonäkö: lapsen kokoisia, lyhyitä, vantteria, melko karvaisia, pitkänenäisiä. Maahinen voi ottaa myös eläimen, kuten muurahaisen, päästäisen, sammakon tai kärpän muodon. Maahisnaiset voivat olla myös hyvin kauniita. Voivat tekeytyä näkymättömiksi ja näkyviksi, suuremmaksi tai pienemmäksi kuin ovat, kauniimmiksi saadakseen ihmisen valtaansa ja kun ovat saaneet ihmisen valtaansa, muuttuvat sellaisiksi kuin todellisuudessa ovat.
 • Tehtävä: Niiltä pitää pyytää lupa maan käyttöön, esimerkiksi yöpymiseen ja rakentamiseen.
 • Luonne: osaa suuttua, osaa olla myös hyvin ystävällinen. Heikoimpia kuin kalman- ja vuoren väki.
 • Liittolaiset ja viholliset: Ihminen saattaa saada maahisesta elinikäisen ystävän, jos kohtelee eläimen hahmon ottanutta maahista ystävällisesti ja ruokkii sitä puurolla. Vihollisia ovat tulen väki.
 • Levinneisyys: erityisesti Pohjois-suomi
 • Erikoista: Maahiset ovat vasenkätisiä. Maahinen voi ihastua myös ihmiseen.
  Maan väki, eli maahiset ovat eräänlaisia keijukaisia. Maan väki on myös taikavoimaa, jota on maassa. Maahisen kuuluvat maan väkeen.
  Maahisia on ainakin yhdeksää eri lajia. On tulimaahisia, kuivamaahisia, vesimaahisia ja muita, esimerkiksi vesihiisi on vesimaahinen.

Missä maahiset asuvat?: Maahiset asuvat maan alla, kivien alla, puitten juurissa, taloissa lattioitten alla, nurkkien ja kynnysten vieressä ja muurahaispesien alla komeissa kodeissaan, metsänlinnoissa ja viettävät siellä hyvin samankaltaista elämää kuin ihmiset.
Maahinen elää mielellään pimeydessä, ne nukkuvat päivällä ja valvovat yöllä ja joskus niiden asunto voi olla turpeessakin, sienissä tai vuorten sisällä.

Miten maahiset elävät?: Viisailla maahisilla on omat perheet ja ne hoitavat lapsiaan, osaavat laittaa ruokaa ja järjestää juhlia. Ne toimittavat arkisia askareitaan, kokoavat aarteita, huvittelevat, laulavat, soittavat, viettävät häitä ja synnyttävät lapsia. Ne kasvattavat myös karjaa.

Millainen maahisten maailma on?: Maahisten maailma on peilikuva todellisesta maailmasta, joka on ylösalaisin. Maahisten maailmassa kaikki on toisinpäin kuin maan päällä, vasen on oikea ja oikea on vasen. Ihmisen maailmaan nähden kaikki on nurinkurista ja takaperoista. Maahistytöilläkin on kengänkantapäät taaksepäin ja kengät taaksepäin jalassa, vaikka ne olisivat muuten miten koreasti pukeutuneet.

Miten maahiset pukeutuvat?: Maahiset pukeutuvat vaihtelevasti, varsinkin naiset, mutta maahismiehillä on harmaat puvut ja hiippalakit. Maahisilla on koreat puvut, joka kertoo paljastaa niiden epätavallisen rikkauden, samoin kuin runsas kotieläinten määräkin.

Miten maahinen elää maan päällä?: Maan päällisessä maailmassa maahiset ovat näkymättömiä tai eläimen hahmossa, useimmiten muurahaisen.
Maahiset kaivavat maailmassaan maanalaisia käytäviä ja aiheuttavat joskus tuhoja kaupunkilaisille väärästä kohdasta ylös noustessaan.

Millaisia maahiset ovat luonteeltaan?: Maahiset rakastavat rauhaa, eivätkä riitele. Ne ovat myös hyvin järjestelmällisiä ja siistejä.

Maahisten lumoukset
Ihminen voi joutua kujeilevan maahisen lumoihin ja joutua eksyksissä metsänpeittoon, josta kirjassa on metsän väen ja hiiden väen kohdalla kerrottu. Kauniilla lauluillaan ja soitoillaan ne ovat vietelleet ihmisiäkin lumoihinsa. Ne rakastavat erityisesti tanssimista, mistä on saanut alkunsa keijuntanssi.

Lapsen ja vanhempien vaihto ihmisen lapseen
Maahinen voi vaihtaa oman lapsensa ihmislapseen, jos ihmislapsi on jätetty yksin, häntä ei ole vielä kastettu tai jos lapsen tyynyn alle ei ole ehditty laittaa raamattua ja maahisen lapsesta on voinut kasvaa ruma, hiljainen, syrjäänvetäytyvä, vähäjärkinen, sairas tai rampa.
Jos lapsi on jo niin iso ja osaa lukea ”Isä meidän” – rukouksen, ei maahinen enää voi häntä viedä. Maahinen on vaarallinen, sillä kun se ei enää jaksa elättää iäkkäitä vanhempiaan, se yrittää vaihtaa nämä kauniisiin mustatukkaisiin lapsiin. Ja kun se on onnistunut, on lapsella sama ulkonäkö kuin ennenkin, mutta se ei puhu, eikä kasva, eikä kävele, eikä sillä ole samaa luonnetta kuin omilla lapsilla, niillä on myös hyvin rumat silmät.
Maahinen ei koskaan anna pois kauneinta lastaan, vaan vain ottaa itselleen kauneimman ihmislapsen. Useimmiten maahisvaihdokkaat eivät sopeudu uuteen paikkaan ja ne on palautettava pian takaisin ja haettava omansa takaisin.

Maahisten aiheuttamat sairaudet
Maahiset voivat myös sairastuttaa ihmisen, jos ihminen kaatui maahan ja loukkasi maahisia, silloin maahiset tartuttivat ihmiseen maan vihan eli maannenän.
Maahisesta saattaa tarttua niitä kiusatessa yhdeksänlaatuista rupea ja rohtumaa. Sen tähden niitä pitääkin tervehtiä aina uuteen taloon muutettaessa ja lepyttää suolalla, leivällä, maltailla ja maitoon raaputetulla messingillä. Jos maahisen muinoin tappoi, sairastui.

Maannenä
Kömpelys, maahan kompastelija saa maahiselta maannenän. Maannenä ilmenee ihottumana, turvotuksena tai silmäkipuna. Parannuskeinoksi tehoaa parhaiten sen paikan maa, josta tauti on tarttunut. Kipeänä olevaa paikkaa on paineltava maalla tai muulla maan väkeä sisältävällä esineellä ja sen jälkeen parannusaine on palautettava takaisin alkuperäiseen olinpaikkaansa. Näin maannenä siirtyy takaisin kotiinsa.

Maahiset kodinhaltijoina
Osa maahisista on sellaisia, joiden kanssa ihmiset joutuvat enemmän tekemisiin kuin muiden haltijoiden kanssa, tällaisia maahisia ovat ne, jotka asuvat ihmisten asunnossa, sen välittömässä läheisyydessä tai kotipihan rakennuksissa, kuten kellarissa, vajoissa ja ladoissa, riihessä tai eläinsuojissa. Silloin niitä nimitetään kodinhaltijoiksi ja ne touhuavat useimmiten öisin.

Patavanhoilliset maahiset ja kirkonkellojen kumu
Maahiset ovat hyvin vanhoillisia, ne karttavat ja vierastavat kaikkea uudenaikaista, tiedetään myös että kirkko ja sen kellot eivät miellytä maahisia.

Maahisten lepyttäminen
Ihmisen pitää aina asuinpaikkaa tai yösijaa valitessaan lepyttää maahiset.

Maahiset eivät anna ihmisten rakentaa omia rakennuksiaan maahisten asuntojen päälle, eikä kaataa vettä maahan.

Maahinen voivat näyttäytyä ihmisten unessa ja pyytää siirtämään asuntonsa päälle rakennetun rakennuksen muualle, koska niinkin on käynyt, että navetasta, joka on rakennettu maahisen kodin päälle, lehmä onkin pissinyt suoraan maahisen ruokapöytään. Maahiselta pitää pyytää lupa ennen rakentamisen aloittamista.

Maahinen voi suuttuessaan polttaa ihmisten rakennuksen vaikka poroksi mutta vastaavasti auttaa pyyteettömästi ihmistä vaikka pelastamalla lehmiä suosta. Ne saattavat olla kelpo naapureitakin. Mutta jos maahisen luokse menee vieraaksi, ei mitään saa koskea, eikä laittaa tarjottuja herkkuja suuhunsa, eikä lähdettäessä edes katsoa taakseen, sillä jos maahinen antaa ihmiselle jotakin maan päällä, se katoaa iäksi eikä ihminen saa sitä omaksi. Mutta jos tekee niin kuin maahinen neuvoo, voi saada vaikka mitä, lehmiä, lampaita, hevosia tai vaikka palvelijoita.

Maahisen lumouksen vallassa oleva ihminen
Maahisen lumoissa oleva ihminen luulee kotinsa olevan päinvastaisessa suunnassa kuin se on, vedenkalvoon katsoessaan hän näkee kaiken ylösalaisin ja päinvastoin kuin maan päällä, ihmisen jalat ovat ylöspäin ja pää alaspäin, oikea käsi on vasemmanpuolisena ja vasen käsi oikeanpuolisena, ja taivas ja pilvet ovatkin alimpana syvyyksissä.

Tukholman palo vuonna 1759
Swedenborgiksi kutsuttu mies näki Tukholman palossa vuonna 1759 maahisia muurahaisten hahmossa, ne laskivat vetensä seinälle, niin, että palo sammui ja kyseinen talo sillä tavoin säilyi.

Maahisten karkoitus alueelta
Maahisia voi karkottaa tulella alueelta. Mutta sopivampaa käytöstä on ostaa maahisilta alueita, jos ihminen ei muuten pääse aluejaosta sopuun maahisten kanssa.

Mistä löydät maahisten aarteen?: Maahiset polttelevat toisinaan virvatulia soilla ja sellaisen virvatulen alla on aarre.

Maahisten porot
Maahisilla on kirjavia, valkoturpaisia poroja ja joskus ne saattavat antaa niitä ihmisillekin, jos pitävät näistä. Maahiset pitävät vain mustatukkaisista ihmisistä, jotka ovat rehellisiä ja jotka osaavat puhutella maahisia kohteliaasti, niin että maahinen tykästyy.

Tokkataika
Jos poromies yllättää maahisen paimentamassa porotokkaa, hän voi yrittää saada tokan omakseen heittämällä jonkin rautaesineen tokan yli. Kaikki porot, jotka jäävät poromiehen ja heitetyn rautaesineen väliin, ovat hänen omaisuuttaan.

Rakentaminen Uniselko
Kun rakennetaan uutta taloa, on tärkeää löytää maanhaltijalle mieluisa paikka. Siitä on otettava selko unessa. Yöllä pitää maata täysissä pukeissa, kirves kainalossa, puukko vyöllä, kintaat kädessä, kengät jalassa ja lakki päässä.

Pään alle on laitettava tulentekovälineet ja yölepakko siipioravan nahkassa. Silloin näyttäytyy maanhaltija. Jos hän on kohtelias, saa siihen tehdä talon, mutta jos vihainen, pitää muuttaa toiseen paikkaan ja koittaa samalla tavalla.

Silloin on hyvä, jos maanhaltija näyttää ison talon ja koittaa pyrkiä sisälle. Mutta siihen kohtaan, missä maanhaltija näyttäytyy, ei saa tehdä taloa, vaan siihen pitää istuttaa puu. Puuhun pitää tehdä merkki, joka on jokaisen uuden isännän uudistettava.

Arpominen
Otollista talonpaikkaa voidaan tiedustella myös arpomalla. Silloin leveähkölle laudalle pudotetaan arpakapula. Jos sen kärki kääntyy pohjoiseen, on maanhaltija vastahakoinen, vaan jos se kääntyy etelään tai länteen, on haltija myötämielinen.
Sitten tehdään maahan kolme reikää, joihin vuollaan hopeaa.

Talonpaikkaa ei saa kolmeen vuorokauteen jättää autioksi, siinä pitää aina olla ihminen, muuten siihen voi asettua paha haltija. Mutta kolmen vuorokauden päästä tulee hyvä haltija, joka vartioi taloa pahoilta haltijoilta.

Talon rakennus
Taloa rakennettaessa maanhaltijalle pannaan neljän talon nurkan alle ensimmäiseen vettä, toiseen leipää, kolmanteen rahaa ja neljänteen syttä maan ”ostoksi.”

Talon menestys
Talon menestystä on yllä pidettävä , kun keväällä keitetään ensimmäisen kerran tuoretta kalaa, on läikäytettävä vähän vadista maahan maahiselle.

Samoin juustoa keitettäessä on ennen maistamista annettava ensin maahiselle. Kun teurastetaan, on maahan pudotettava samalla muutamia veripisaroita, puidessa viedään riihenparsille jyväkimppua ja kylvöpuuron tähteet pitää viedä maahishaltijapuun alle.

Uusi asukas talossa
Kun taloon muuttaa uusi asukas, pitää hänen antaa maanhaltijalle tähteet kaikista ruuista, mitä kolmena ensimmäisenä päivänä syödään.

Lupausten laiminlyöminen
Jos maanhaltijan vihoittaa pitämättömillä lupauksilla, meluamalla, kiroamalla ja muulla pahalla elämällä talossa, suuttuu maanhaltija niin, että poistuu koko talosta.

Hauskaa joulunodotusta