ASKARTELUVINKKEJÄ VAPUKSI!

Tikkunekkukukka
TARVITAAN: TIKKUNEKKUJA, MEHUPILLEJÄ, PIENI RUUKKUKASVI, ESIMERKIKSI ESIKKO, KREPPIPAPERIA
Kasvata itse kukka kukkaruukussa tai osta valmiina. Katkaise mehupillistä pätkiä ja pujota tikkunekun varteen. Upota tikkunekut varresta kukkaruukun multaan niin, että tikkunekut ” kasvavat” kukkien joukossa. Laita tikkunekkukukka pöydälle, josta jokainen saa ottaa oman tikkunekkukukkansa.

Vappukeppi
TARVITAAN: KEPPI, VÄRILLISIÄ KREPPIPAPEREITA, LIIMAA
Pyöritä värillisiä kreppipaperisuikaleita kepin ympärille, liimaa useista eri kohdista. Tee kepin päähän hulmuavia kreppipaperisuikaleita.

Vappukukat
TARVITAAN: VAALEANVIHREÄÄ JA VIHREÄÄ KARTONKIA, SAKSET, LIIMAA, SILKKIPAPERIA, SINITARRAA
Aseta vaaleanvihreä taustakartonki seinälle. Leikkaa vihreästä kartongista kukanvarsia ja liimaa ne varren päästä kartonkiin niin, että ne jäävät hieman nuokkumaan. Leikkaa kukat silkkipaperista ja liimaa varsiin. Leikkaa ja liimaa myös lehtiä taustakartonkiin.

Jäätelötikku- ukot
TARVITAAN: JÄÄTELÖTIKKUJA, KARTONKIA, KANGASTILKKUJA, TURKISTA, HUOPAA, SAKSET, LIIMAA, VÄRIKYNIÄ
Leikkaa puita vihreästä kartongista ja liimaa jäätelötikku rungoksi. Leikkaa ihmiset kartongista ja puvut kangastilkuista, kaksi jäätelötikkua liimataan jaloiksi ja yksi poikittain molemmiksi käsiksi.
Erilaisia eläimiä voit tehdä leikkaamalla ne kartongista, päällystä huovalla tai turkiksella. Jalat syntyvät kahdesta jäätelötikusta. Piirrä kaikille silmät ja suu. Voit leikkiä erilaisia leikkejä jäätelötikku- ukoillasi ja – eläimilläsi.

Vappukäärme
TARVITAAN: ERIVÄRISIÄ KARTONKEJA, SAKSET, LANKAA, NEULA, VESIVÄRIT, SIVELLIN, VETTÄ TAI VÄRIKYNÄT, TUSSEJA, KYNÄ, REI’ITIN
Piirrä kartongille spiraali. Aloita keskustasta ja piirrä pahvin reunoja kohti. Piirrä pahvin reunaan käärmeelle pää, eli kaksi silmää ja suu ja ala leikata käärmettä päästä häntään päin. Maalaa tai väritä käärme kirkkailla väreillä. Voit ottaa myös rei’ittimellä erivärisiä ympyröitä kartongeista ja koristella niitä liimaten käärmeesi. Kiinnitä itse tai pyydä aikuista ripustamaan käärmeen hännänhuippuun lanka, niin voit ripustaa käärmeesi roikkumaan. Voit tehdä tällä tekniikalla useita käärmeitäkin, vaikka kokonaisen perheen.

Vappunuket
TARVITAAN: PAPERIA TAI OHUTTA KARTONKIA, VÄRIKYNIÄ TAI TUSSEJA, TEIPPIÄ, SAKSET
Piirrä paperille erilaisia kasvoja, apinan, pupun, ketun, kissan, koiran, ihmisten tai mitä itse haluatkin ja väritä ne. Tee eri ikäisiä ihmisiä ja eri ammatteja edustavia ihmisiä. Piirrä pään sivuille kiinnitysnauhat. Leikkaa nukke irti ja kiinnitä nauhat teipillä yhteen. Tee renkaasta sen kokoinen, että se pysyy hyvin sormenpäässäsi. Voit leikkiä nukeilla yksinkin tai kaverisi kanssa. Voit keksiä niille näytelmänkin!

Vapputeatterinuket
TARVITAAN: ISOJA JA PIENIÄ KERTAKÄYTTÖLUSIKOITA, VEDENKESTÄVÄÄ TUSSIA, LANKAA, LIIMAA, KANGASTILKKUJA, SAKSET, SIVELLIN, LANKAA, KANTTINAUHAA
Piirrä lusikanpesään kasvot ja liimaa hiukset langasta. Sido kangastilkku kanttinauhalla kaularusetilla vaatteeksi varren ympärille.

Kaljupääukot
TARVITAAN: VESILIUKOISIA TUSSEJA
Pieniä naamoja saat tehdä, kun piirrät jokaisen sormesi silmät, nenän ja suun vesiliukoisella tussilla, voit piirtää pienille kaljupääukoillesi myös parransänkeä, merirosvon silmälapun tai erilaisia ilmeitä muuttamalla suuta ylös- tai –alaspäin ja nenän kokoa, pisamia. Voit esittää näytelmiä pelkin sormin tai muuten vain kokeilla erilaisia ilmeitä.

Vappuhattu
TARVITAAN: KARTONKIA, SAKSET, NITOJA, NAUHAA TAI OHUTTA NYÖRIÄ, REI’ITIN, SILKKIPAPERIA, KREPPIPAPERIA, LIIMAA
Leikkaa kartongista ympyrä. Leikkaa ympyrään lovi keskustaan asti. Ympyrä taitetaan kartioksi ja niitataan kiinni päähän sopivaksi hatuksi. Hatun vastakkaisille puolille tehdään reiät rei’ittimellä. Reikiin sidotaan nauhat tai nyörit leuan alle kiinnittämistä varten. Lopuksi vappuhattu koristellaan liimaamalla siihen rypistettyjä silkkipaperinpaloja ja kreppipaperisuikaleita.

Vappunaamiot
TARVITAAN: ISOJA PAPERIPUSSEJA, SAKSET, VÄRIKYNIÄ, LIIMAA, PAPERIA
Isoista paperipusseista syntyy mahtavia vappunaamioita, kun silmien paikoille leikataan aukot ja pussiin piirretään hymyilevä tai pelottavasti irvistävä suu. Voit värittää pussin haluamallasi tavalla ja liimata sen pohjaan eli päälaelle vanhan vappuhuiskan hiuksiksi ja sivuille paperilaput korviksi.

Viipperä
TARVITAAN: NELIÖNMUOTOINEN PAPERINPALA, KUMIPÄINEN LYIJYKYNÄ, VIIVOITIN, SAKSET, TEIPPIÄ, NASTA
Vedä viivoittimen avulla kaksi suoraa viivaa neliön kulmasta toiseen. Leikkaa viivoja myöten saksilla kulman ja keskipisteen puoliväliin. Taivuta joka toinen kulma ja teippaa ne kiinni keskustaan. Paina nasta viipperän keskustaan läpi lyijykynän kumiin, kun puhallat viipperää se pyörähtää vauhtiin.

Puhkupuhallus
TARVITAAN: VALKOISIA KARTONKEJA, SANOMALEHTIÄ, VESIVÄREJÄ, SIVELLIN, MEHUPILLI
Sekoita vesiväreistä piirustuspaperille pieni värilammikko. Aseta mehupilli värilammikon lähelle ja levitä väri haluamiisi suuntiin puhaltamalla mehupilliin. Kun puhkupuhalluskuvasi on valmis, aseta se kuivumaan sanomalehden päälle.

Vappu-ukko
TARVITAAN: VÄRIKÄSTÄ PIIRUSTUSPAPERIA, SAKSET, OHUT SUKKAPUIKKO, LIIMAA, PAHVIA, LANKAA, NEULA
Kierrä värikkäästä piirustuspaperista leikattuja liuskoja tiukalle rullalle aloittamalla kiertäminen ohuen sukkapuikon avulla, ettei rullan keskelle jää reikää. Tee samalla tavalla kaksi pienempää rullaa. Liimaa kaksi rullaa yhteen ukon pääksi ja vartaloksi. Tee ukolle nenä työntämällä rullan keskikohtaa ulospäin sukkapuikolla. Tee päähän lierihattu niin, että pieni rulla liimataan ympyränmuotoon leikattuun pieneen pahvikiekkoon lappeellaan. Liimaa ukolle vielä kädet ja jalat haitarille taitetuista paperisuikaleista ja kiinnitä päähän lanka, josta voit ripustaa vappu-ukkosi kattolamppuun keikkumaan.

Ikkunailmapallot
TARVITAAN: MUSTAA KARTONKIA, SAKSET, ILOISENVÄRISIÄ SILKKIPAPEREITA, LIIMAA, SINITARRAA TAI TEIPPIÄ
Piirrä mustalle kartongille iso ilmapallo naruineen. Leikkaa pallon ja narun keskusta pois niin, että reunat jäävät ehjiksi. Liimaa kartongin taakse silkkipaperia ja anna kuivua. Leikkaa pallosi irti niin, että ympärille jää musta kehys. Laita ilmapallosi sinitarralla tai teipillä ikkunaan. Voit tehdä ison ilmapalloryhmänkin huoneesi ikkunaan ja erikokoisia ilmapalloja.

Ilmapallokortit
TARVITAAN: VALKOISTA KARTONKIA, VAHALIITUJA, VESIVÄRIT, SIVELLIN, VETTÄ
Leikkaa sopiva korttipohja valkoisesta kartongista. Piirrä valkoiselle kartongille vahaliidulla erimuotoisia iloisenvärisiä ilmapalloja, jotka leijuvat ilmassa. Laveeraa työ sinisellä vesivärillä ja anna kuivua. Kortin toiselle puolelle voit kirjoittaa ”HAUSKAA VAPPUA!” ja kuka toivottaa. Tällä tekniikalla voit tehdä useita kortteja annettaviksi ystävillesi.

Vappupallot
TARVITAAN: VALKOISTA PIIRUSTUSPAPERIA, VESIVÄRIT, VETTÄ, SIVELLIN, LIIMAA, VAHALIITUJA, HEDELMÄLAATIKOIDEN KENNOJA
Maalaa valkoinen piirustuspaperi kirjavaksi vesiväreillä ja anna kuivua hyvin. Leikkaa kaupasta saatavien hedelmälaatikkojen pohjista irti kennoja. Liimaa kennot työhösi ilmassa leijuviksi ilmapalloiksi ja piirrä vahaliiduilla narut. Laita valmis työ sinitarralla huoneesi seinälle.

Vapputorvet
TARVITAAN: ERILAISIA PAHVIRULLIA, ILOISENVÄRISIÄ PAPEREITA, NAPPEJA, LIIMAA, TARROJA
Päällystä rullat iloisenvärisillä papereilla. Napeista voit liimata torveesi näppäimiä. Koristele torvi tarroilla ym.

Vappukorvat ja hampaat
TARVITAAN: KAKSI KERTAKÄYTTÖLAUTASTA, SAKSET, VALKOISTA KARTONKIA
Leikkaa korville sopivat lovet kertakäyttölautasiin keskelle ja laita korviisi. Leikkaa valkoisesta kartongista kaksi isoa etuhammasta ja laita ylähuulesi ja yläikenesi väliin niin, että hampaat tulevat vähän alahuulesi päälle.

Vappukärsä
TARVITAAN: KERTAKÄYTTÖMUKI, SUKKAPUIKKO TAI KYNÄ, KUMINAUHAA
Tee kertakäyttömukin pohjaan kaksi reikää keskelle vierekkäin. Tee myös kaksi reikää kertakäyttömukin reunoihin ja laita niistä kuminauha, joka ylettyy pääsi ympäri. Vappukärsäsi on valmis!

Hauskaa vapunodotusta!