Pääsiäisaskarteluvinkkejä

 • Lautasliinarengaskukka
  TARVITAAN: KELTAISTA HUOPAA, 5 HELMEÄ, LANKAA, NEULAA, SAKSET
  Tee lautasliinarengaskukka. Leikkaa keltaisesta huovasta 5 terälehteä. Pujota neulalla vuoroin terälehti, vuoroin helmi lankaan. Kiristä sitten lanka niin, että kukan keskelle jää aukko lautasliinaa varten, solmi langat kiinni ja katkaise ylimääräinen lanka. Pujota lautasliina aukosta. Tällä tekniikalla voit tehdä lautasliinarengaskukat koko perheelle tai vaikka lahjaksi. Voit käyttää kukkia myös nukke-leikeissä.
 • Munankuoripelle
  TARVITAAN: KANANMUNA, HUOPAKYNÄ, VETTÄ, VANUA, VIHANNESKRASSIN SIEMENIÄ, MUNAKUPPI
  Riko kananmuna ja käytä suuremmaksi jäänyttä osaa munankuoripellen vartalona. Piirrä pellen naama tyhjään munankuoreen huopakynällä. Isonna tarvittaessa pääaukkoa ja täytä tyhjä kuori vedellä kostuttamallasi vanulla ja ripottele päälle vihanneskrassinsiemeniä. Aseta muna munakuppiin ja anna ”hiusten kasvaa."
 • Kultamunat
  TARVITAAN: KANANMUNIA, VETTÄ, KATTILA, SIPULEITA, KANKAANPALA, VILLALANKAA, LIIMAA
  Keitä kananmunia vedessä, jonne on lisätty sipulinkuoria ja saat munista kauniita kullankeltaisia pääsiäiskultamunia. Voit myös kääriä munan keittämisen ajaksi ison sipulin kuoreen ja kankaanpalaseen. Kun sidot paketin langalla saat kauniin batiikkimunan. Hauskoja pääsiäismunia saat myös kiertämällä villalankaa munankuoren ympärille. Sivele munankuori ensin liimalla ja aloita työskentely ”pohjasta.”
 • Karkkikäpy
  TARVITAAN: ISO MÄNNYNKÄPY, JONKA SUOMUT OVAT AUKI, LAUTANEN, TAIKATAIKINAA TAI MUUTA KOVETTUVAA MASSAA (ESIMERKIKSI SULA SUKLAA), PIENI LAUTANEN, PÄÄSIÄISMAKEISIA
  Pese käpy ja anna kuivua. ”Istuta ” käpy lautaselle, jossa on pehmeää taikataikinaa tai muuta kovettuvaa massaa. Anna massan jähmettyä. Täytä auenneet suomut pienillä pääsiäismakeislla. Aloita työskentely alimmaisista suomuista ja etene ylöspäin. Jos saat käsiisi ulkomailta tuodun ” jättikävyn”, voit saada käpyyn mahtumaan pienet suklaamunatkin. Karkkikävystä on mukava ottaa pääsiäisyllätyksiä ja tarjoilla toisillekin.
 • Kanarouva
  TARVITAAN: PAHVIA, KARTONKIA, KAKKUPAPERIA, HELMI, VÄREJÄ, LIIMAA, SAKSET, LANKAA, REI’ITIN
  Piirrä kartongille haluamasi kokoinen kanankuva ja leikkaa se irti. Maalaa ja väritä kuva. Leikkaa ja liimaa kakkupaperista heltta, pyrstö ja siipi. Laita helmi silmäksi. Kanan voi tehdä molemmin puolin käytettäväksi tai vain toispuoleiseksi, käyttötarkoituksen mukaan. Kanarouvan voi laittaa pöydälle, ripustaa roikkumaan tai käyttää pöytätablettina.
 • Pääsiäispallot
  TARVITAAN: ERIVÄRISIÄ PAPERILIUSKOJA, NITOJA, LIIMAA, LANKAA
  Tarvitset erivärisiä paperiliuskoja, Isoihin muniin 30 cm pitkä ja 2 cm leveitä, pieniin 15 cm pitkiä ja 1,5 cm leveitä. Yhteen palloon tarvitset 8 liuskaa. Asettele liuskat säteittäin toisesta päästä yhteen n. 1 cm päällekkäin, tasaisin välein ja nido kiinni. Kerää vapaat liuskojen päät yhteen ja nido ne samalla tavalla. Lapset voivat tehdä työn liimaamalla.
  Ripusta isot pääsiäispallot isoon tilaan kattoon ja pienet vaikkapa puun oksaan. Mitä kauniimmat värit liuskoissa on, sen hauskempi on lopputulos. Liuskat voi koristella ennen pallon valmistamista.
 • Kananeidin- ja herran naamiot
  TARVITAAN: KARTONKIA TAI PAHVIA, VÄREJÄ, KAKKUPAPERIA TAI HÖYHENIÄ, SILKKI- TAI MUUTA PAPERIA, LIIMAA, KUMINAUHAA, HÖYHENIÄ, REI’ITIN
  Piirrä kasvonaamiokuva kartongille. Väritä ja maalaa se jos haluat. Liimaa nurjalle puolelle kakkupaperista pitsireuna ja liimaa höyheniä naamion yläreunaan. Siisti tarvittaessa liimattu puoli paperilla. Leikkaa nokka ja liimaa paikoilleen, voit värittää sen. Tee reiät naamion reunoihin. Laita kuminauha reikiin.
 • Pääsiäistaulu
  TARVITAAN: PAPERIA, SORMIVÄREJÄ TAI VASTAAVAA, LANKAA, LIIMAA, TAUSTAPAPERIA, SAKSET, PALA SUPERLONIA TAI VASTAAVAA, TUSSEJA
  Maalaa sopivaksi neliöksi leikattu paperi vihreäksi. Ennen kuin maali kuivuu töpsöttele pinta talouspaperilla kuivaksi. Leikkaa muutamia eripituisia lankoja, kastele ne liimassa ja aseta paperille pajukoksi ( pajupensaaksi ). Kastele pyöreäksi leikattu superlonpala tai vastaava keltaisessa maalissa ja paina muutamia tipuja paperille, painamisen voi suorittaa myös sormea käyttäen. Tee sormella valkeita pajunkissoja oksiin. Kun työ on kuiva, piirrä tussilla tipuille nokka, silmät ja jalat.
  Liimaa lopuksi maalaus aluspaperille, niin että aluspaperi on suurempi neliö kuin maalaus itse, näin saat kehyksen.
 • Kuvioliinat
  TARVITAAN: PAPERIA TAI LAUTASLIINOJA, OHUTTA KANGASTA, SAKSET
  Taivuta pienehkö paperi tai lautasliina tai ohut kangas kahtia, sitten uudestaan kahtia taitteen keskipisteestä ja vielä kolmas kerta kahtia samasta pisteestä. Nyt sinulla on kahdeksan yhtä suurta kolmiota päällekkäin. Jos haluat liinasta säännöllisen ympyrän muotoisen, niin lyhennä viimeksi taitettua sivua niin, että sivut ovat yhtä pitkät. Leikkaa sitten ulkoreuna saksilla sahalaitaiseksi tai kaarevaksi. Leikkaa nyt haluaman mallisia koloja sivuihin, mutta ei yhtäjaksoisia (muuten liina hajoaa). Avaa paperi ja ihastele upeaa kuvioliinaasi! Voit tehdä niitä erivärisiä- ja mallisia mielesi mukaan. Saat liinat leikkeihisi, esimerkiksi nukketaloon matoiksi.

Hauskaa askartelua!