JOULUNAIKAA JA JOULUASKARTELUVINKKEJÄ KAIKILLE!

Sää puhuttaa ihmisiä aina, niin myös nyt :)

Joulukuussa voidaan uskomusten mukaan tarkkailla erilaisia sään enteitä:

Pakkanen tulee kun:

 • Linnunrata loistaa taivaalla kirkkaana.
 • Taivas selkenee ja tuuli tyyntyy illaksi.
 • Kissa pakenee uunille.
 • Lumi narisee reen jalaksen alla.

Pyry lähestyy kun:

 • Lintu käy koputtamassa ikkunaan.
 • Kuun ympärille ilmaantuu vaalea kehä.
 • Linnut parveilevat asumusten lähettyvillä.
 • Jäät rannalla ulvovat ja huutavat lunta peitokseen.

Suojasää tekee tuloaan kun:

 • Varis ja korppi raakkuvat.
 • Hevonen käy tallissa makuulle.
 • Metsä muuttuu huurteiseksi.
 • Linnunrata näkyy himmeänä.

Tuomaan päivänä 21.12 katsotaan joulun asettuneen taloon.
“Tule meille Tuomas kulta, tuopi joulu tullessasi.”

Entisajan uskomuksia:

 • Pieni pellavalyhde pitää loukuttaa ennen joulua, jotta pellavankasvattajilla pitkiä pellavia riittäisi ensi satokauteenkin.
 • Suuri kylvöleipä pitää asettaa maalaistalon nurkkaan tulevan kevään siemenleiväksi.
 • Mantelin löytäminen joulupuurosta tuo onnea. Naimattomalle löytäjälle sen löytäminen lupaa hääkellojen soimista ennen seuraavan joulupuuron syömistä.
 • Joulusaunassa ei saa puhua pihaustakaan, jotteivat kirput tule kiusaksi koko seuraavan vuoden loppuun.


HELPPOJA JOULUASKARTELUVINKKEJÄ KAIKILLE!

Seuraavilla ohjeilla saatte niin halutessanne itsetehdyt koristeet kotiin!

Joulupallo
TARVITAAN: FOLIOPAPERIA, SAKSET, LANKAA, NEULA
Taivuta foliopaperi monin kerroin. Piirrä taivutetun folion päälle ympyrä käyttäen apuna pyöreää purkkia tai sen kantta. Leikkaa ympyrät irti, mutta pidä ne yhä päällekkäin. Leikkaa säteittäin viiltoja kohti folioympyrän keskustaa mutta älä loppuun asti. Pujota lanka neulan avulla folioympyrän keskustasta läpi ja sido langan päähän solmu. Taivuttele leikatut osat palloksi ja ripusta mieleiseesi paikkaan.

Joulukaramelli
TARVITAAN: TYHJIÄ KARTONKIRULLIA, SILKKIPAPERIA, SAKSET, LIIMAA,FOLIOPAPERIA, HUOPAA, HUOPAKYNIÄ, NAUHOJA, RUSETTEJA, VAHVAA LANKAA
Päällystä tyhjä kartonkirulla silkkipaperilla niin, että molempiin päihin jää silkkipaperia runsaasti yli ja koristele se liimaamalla siihen huopaa, foliopaperia ja piirrä tai kirjoita mieleisesi joulutervehdys. Leikkaa päät hapsuksi ja sido niihin mieleisesi nauhat tai rusetit. Ripusta vahvalla langalla mieleiseesi paikkaan roikkumaan.

Narutähdet
TARVITAAN: VÄRILLISTÄ KARTONKIA, SAKSET, LIIMAA, NARUA
Piirrä ensimmäiseksi kartongille parillinen määrä tähtiä, jotka leikkaat sen jälkeen ääriviivoja pitkin. Ota kaksi tähteä, aseta pitkä naru niiden väliin ja liimaa ”tähdenpuolikkaat” yhteen. Toista tämä riippuen siitä kuinka monta tähteä haluat narulle roikkumaan. Pujota lopuksi narun alapäähän muutama puuhelmi painoksi ja tee solmu. Sitten voit ripustaa narutähdet roikkumaan. Voit tehdä tällä tekniikalla yhdessä lasten kanssa myös narupilviä, -eläimiä tai mitä ikinä keksittekin, vaikka lentokoneita ja autoja.

Tontut
TARVIKKEET: TYHJIÄ KARTONKIRULLIA TAI MUITA TUKIRULLIA, KARTIOPUOLIA, PAPERIA, KANGASTILKKUJA, PUNAISTA TAI VIHREÄÄ HUOPAA, METALLILANKAA, VILLALANKAA, ERIKOKOISIA PAPERIMASSAPALLOJA, NARUA, SÄKKIKANGASTA, PUMPULIA, NAHKAA, HUOPAKYNIÄ
Liimaa kartiopuolaan tai muuhun tukirullaan paperimassapallo pääksi ja halutessasi pienempi paperimassapallo nenäksi. Nahkasta voi leikata ja liimata tontulle korvat, pumpulista liimata parran. Piirrä mieleisesi kasvot tontulle ja liimaa narusta tukkaa isoon paperimassapalloon. Muotoile sen jälkeen punaisesta tai vihreästä huopakankaasta tonttulakki, jonka liimaat isompaan paperimassapalloon lakiksi. Metallilangasta voit muotoilla silmälasit. Valitse mieleisesi kangastilkku tai säkkikankaan palanen tontulle puvuksi, leikkaa se sopivan muotoiseksi ja liimaa paikoilleen. Tonttusi on valmis!

Joulutähti
TARVITAAN: PAPERIA, SAKSET, KAKSI ENKELIKIILTOKUVAA, NEULA, LANKAA
Leikkaa paperista kaksi 7x7 cm. mittaista neliötä. Taita niihin vinoristi halkioita pitkin ja käännä kulmat keskelle. Leikkaa lovi taitettujen sivujen keskeltä noin puoliväliin ja taita näin syntyneet kulmat sisään, niin että muodostuu kärjet. Liimaa kaksi tähteä selätysten yhteen ja liimaa keskelle enkelikiiltokuvat. Laita kärjestä neulalla lanka läpi ja ripusta riippumaan mieleiseesi paikkaan.

Kultaenkeli
TARVIKKEET: KULTAPAPERIA, VALKOISTA PAPERIA, SAKSET, LIIMAA, LANKAA, MASSAPALLO
Valmista kaunis kultaenkeli. Taivuta neliskulmainen kultapaperi haitariksi ja leikkaa helmaan mieleisesi kuviot. Taivuta samoin myös vähän pienempi valkoinen paperi ja liimaa se siiviksi hameosaan. Voit leikata kultapaperista pitkän suikaleen ja kiertää sen pääksi, voit käyttää myös massapalloa. Kiinnitä pää langalla vartaloon ja liimaa tai solmi lankaa myös enkelin päähän, jotta voit ripustaa sen leijailemaan liiman kuivuttua.

Lippunauha
TARVITAAN: VALKOISTA PIIRUSTUSPAPERIA, VÄREJÄ, LANKAA, LIIMAA, SAKSET (Malleja lipuista saat esim. karttakirjoista)
Valmista lippunauha joko kokonaan Suomen lipuista tai sitten erimaiden lipuista piirtämällä ja värittämällä valkoista piirustuspaperia, kannattaa tehdä kaksipuolisia sillä tavoin, että taitos on lipun yläreunassa. Vedä lanka välistä ja liimaa liput kiinni lankaan ja nurjalta puolelta liimaa aina saman maan lippu kiinni. Lippunauhan voit ripustaa joulukuuseen tai huoneensi seinälle.

Olkinauhat
TARVITAAN: OLKEA, LANKAA, SAKSET, VETTÄ
Olkea voi ostaa askartelukaupoista, maataloista sitä voi myös kysyä. Oljet kastellaan ja leikataan eri pituisiksi pätkiksi niin, että päät jäävät vinoiksi. Pätkät pujotetaan lankaan. Olkinauhasta voi tehdä niin pitkän kuin haluaa. Ripusta nauha esim. ikkunan eteen, jossa ilmavirta saa sen pyörimään. Voitte tehdä useita olkinauhoja.

Tähtitaivas
TARVITAAN: ASKARTELUMASSAA, KAULIN, TÄHDEN MALLINEN PIPARKAKKUMUOTTI, MAALIA, LANKAA
Pehmitä askartelumassaa ja kauli se hyvin. Ota sitten piparkakkumuotilla taikinasta tähtiä, tee yhteen sakaraan reikä ja laita tähdet kuivumaan. kun tähdet ovat kuivuneet, voit maalata ne ja ripustaa langalla roikkumaan kauniiksi tähtitaivaaksi.

Hyvää joulunaikaa kaikille toivoo
Pia Mäkinen