"Toisiinsa tutustumisjuhla?"

Siurossa suunnitellaan parhaillaan perinteistä Siuron joulukylää, ihanaa, perinteistä ja tunnelmallista koko kylän yhteistä juhlaa. Kaikki kiitokset etukäteen jo joulukylän suunnittelijoille!
Vielä on kuitenkin hetken aikaa syksy, vaikka jo talveksi kääntymässä. Kesän ihanat päivät ovat jo muistojen joukossa, mutta mitä enemmän illat ja yöt pimenevät, sitä jännittävimmiksi syysjuhlat muuttuvat.
Monilla on aihetta juhlaan, on syntymäpäiviä, merkkitapauksia ja tuli mieleen, että tällaisissa "yleisissä" syysjuhlissa olisi mukavaa tutustua toisiin kyläläisiin, jos heitä ei entuudestaan vielä paljon tunne.
Tämä on siis "mielikuvituksellinen Siurolainen syysjuhla": Syysjuhlat voidaan vaikka järjestää vanhan kartanon perinteisten rakennusten keskellä ruskan väreissä. Kuulas syksyn raikkaus ja lämpimät okran ja terran värit valitaan teemaksi kattauksesta lähtien. Syksy on upeaa aikaa ja perinteinen entisajan häidenviettoaika maaseudulla, voitaisiin järjestää joskus vaikka kuvitteelliset entisajan Siurolaishäät tai "toisiinsa tutustumisjuhlat".

Esimerkiksi vinkkejä "tutustumisjuhliin":
Kaikki pukeutuvat lämpimästi (asiasta pitää mainita kutsuissa). Vieraat ovat muinaisia esi-isiä nuotiotulillaan, pitkän päivätyön päätyttyä. Nuotiomestari ilmoittaa kaikki saapuneiksi ja esittelee vieraat toisilleen, jokainen nousee oman esittelynsä ajaksi seisomaan ja kertoo jotakin itsestään. Nuotiomestari ohjaa koko ohjelman nuotiopaikalla, nuotiomestari lausuu lyhyen esittelyn jälkeen tulen syntysanat ja sytytä tulen nuotioon, sen jälkeen lauletaan yhteislaulu. Tämän jälkeen voidaan kertoa jokin nuotiotarina tai kertomus, jonka jälkeen alkavat varsinaiset leikit ja huvittavat ohjelmanumerot, joihin voivat ottaa osaa sekä aikuiset, että lapset. Niiden jälkeen voidaan jälleen laulaa yhteislaulu, kertoa tarina ja pitää lopuksi vaikkapa iltahartaus, jos niin halutaan.

"Hiljainen tuulenhenki käy, aurinko alkaa jo painua mailleen, raapaistaan tuli risuihin ja puihin, tuli leviää vireästi ja valaisee ympäristöä. Juhlapannu porisemaan nuotio päälle, sylyllinen kuivia kaisloja viereen ja iloisesti lepattava juurakkotuli kajastaa suloista lämpöään, kahvit voidaan nauttia puukupeista ja tarjoilut eväskonteista, juhlatunnelmaa, yhdessäoloa ja ihanaa nautintoa!"

Tulen syntysanat:
Tulta iski ilman Ukko, valahutti valkeata...
(Kalevalasta, osa 47:ttä runoa)

Iltanuotioleikki
Leikkijät istuvat piirissä iltanuotiolla. Kukin saa kirjoittaa paperille lyhyen ohjelmanumeron: runonlausuntaa,laulua, kumarrus naisille, vihellysesitys, hauska tanssi jne. Leikinvetäjä kerää paperit, jotka sekoitetaan ja osanottajat saavat sen jälkeen kukin vuorollaan hakea häneltä yhden lapun ja suorittaa lappuun kirjoitetun ohjelmanumeron määräajassa (esim. 5 min. kuluessa).

Arvauspussit
Tämä leikki sopii hyvin luontopolkurastiksi. Otetaan viisi tai useampiakin kangaspussia, joihin jokaiseen laitetaan useampia erilaisia esineitä (työkaluja, talousesineitä, leikkikaluja yms.). Pussit ripustetaan puiden oksille roikkumaan. Leikkijä koettavat tunnustelemalla arvata, mitä pussit sisältävät tai montako esinettä kussakin pussissa on. Lopuksi pussien sisällöt paljastetaan. Leikki voidaan toteuttaa kilpailunakin, jossa voittaja palkitaan.

Tiedon puu
Luontopolun varrella olevan puun oksille, alhaalle ja korkealle, ripustetaan vaikeasti havaittavia hauskoja esineitä mutta ei niin vaikeasti, etteikö niitä löytäisi, puun luokse saapuvien tulee pyrkiä löytämää kaikki tiedon puuhun kätketyt esineet ja miettiä, miten ne liittyvät esimerkiksi Siuroon (kala-Siuronkoski, mela-kanoottiretket jne.)

Salaperäiset äänet
Kilpailijoiden on pääteltävä äänestä, mitä tapahtuu, kun pimeästä kuuluu salaperäisiä ääniä. Esimerkiksi kirjan lehteilemistä, pullon avaamista, veden kaatoa ämpäriin, tulitikulla raapimista, maan lakaisemista, paperin repimistä jne. Kilpailijat kirjoittavat arvuksensa paperille ja jokaisesta oikeasta arvauksesta tulee yksi piste. Kun kaikki ovat kirjoittaneet arvoinsa, annetaan seuraava ääni. Eniten oikeita arvauksia tiennyt/tienneet voittaa/voittavat.

Historialliset henkilöt
Leikkijät jaetaan ryhmiin. Leikinvetäjä jakaa heille muutamia sanomalehtiä, sakset ja maalarinteippirullat. Ryhmät saavat tehtäväkseen määräajassa (esim 5 min:ssa) pukea jonkun jäsenistään esittämään jotakuta historiallista henkilöä käyttäen apunaan sanomalehtiä. Esityksen jälkeen arvostellaan yhteisesti, että mikä ryhmä voittaa.

Suuri sokerisota
Leikkijät istuvat piirissä tai seisovat rivissä ja kullekin annetaan puolen metrin mittainen ompelulanka, jonka päähän on sidottu sokerinpala. Merkin saatuaan kukin panee langan toisen pään suuhunsa niin, että sokerinpala jää riippumaan ilmaan ja alkaa sen jälkeen käsin koskematta "syödä" lankaa, kunnes saa sokerinpalan suuhunsa. Jka ensin on syönyt sokerinsa ja näyttää tyhjää lankaa kädessään, voittaa.

Kello
Leikkijät päästetää rajatulle alueelle maastoon, johon on kätketty käyvä kello. Joka ensin löytää sen, voittaa.

Kosketuskisa
Kaikkien silmät sidotaan huiveilla. Yksi kerrallaan kukin koskettaa erilaisia aineita: puuta, silkkiä, samettia, tiiliskiveä, rautaa, ym. Sitten hän saa sanoa, mitä ainetta mikin oli. Oikeasta vastauksesta annetaan piste ja leikinvetäjä kirjaa vastaukset ylös. Eniten oikeita vastauksia antanut voittaa leikin.

Kilpakäynti
Leikkijät seisovat maalirajan takana käsin tarttuneina sääriinsä. Leikinvetäjän annettua merkin alkavat he kävellä vastakkaiselle rajalle. Joka sinne ensiksi ehtii laskematta käsiänsä irti, on voittanut. Ne, jotka laskevat irti taikka antavat kätensä siirtyä yli sären, joutuvat aloittamaan uudelleen alusta.

Kolmen jalan kilpajuoksu
Sidotaan liinalla pareittain nilkasta tai polven alapuolelta vierekkäiset jalat yhteen ja tartutaan parin vyötäröltä takaapäin. Parit ottavat aina yhtäaikaa askeleen eteenpäin vapaalla ulommalla ja vuoroin yhteensidotuilla jaloilla. Merkin saatuaan lähtevät parit kiertämään määrättyä matkaa ja nopein pari voittaa.

Kerron teille tarinan
Leikinvetäjä kertoo jonkin tarinan. Sitten hän kertoo, että kukin leikkijöistä saa kirjoittaa sen uudelleen paperille. Voittaja on se, jolla on tarkin ja oikein kuvaus.

Näppärät ja nopeat
Kilpailijat asettuvat piirimuodostelmaan käsi kädessä, piirin keskellä on erilaisia esineitä, yksi vähemmän kuin leikkijöitä. Leikkijät pyörivät piirissä.Kun leikinvetäjä antaa merkin, koettaa jokainen saada itselleen esineen piirin keskeltä. Ilman jäänyt joutuu pois leikistä.Vähennetään yksi esine ja leikki jatkuu, kunnes voittaja on selvillä.

Vinkkejä saa lainata vapaasti eri tilaisuuksiin :-)

Olin hiljattain Nokian lastenkulttuuritoimijoiden tapaamisessa ideoimassa Nokian lastenkulttuuria ja toin siellä esiin erään erityisen huolenaiheenkin Siurolaisten puolesta: vaikka Nokialla on erittäin rikas ja monipuolinen lastenkulttuuri, se on kovin keskustapainotteista, Siuron koululaiset eivät voi hyödyntää matkan vuoksi Hinttalaa, Kerholaa, taidetaloa kuten eivät muutkaan keskustan ulkopuoliset koulut.Nyt koululaisille tarjotaan kyyti yhteen musiikkikonserttiin ja se oli sitten koko vuoden aikana siinä.
Asiassa kaupunki vetoaa rahaan, kehotin kulttuuritoimea miettimään myös vaihtoehtoisia rahoitusmalleja kyytikustannuste kattamiseksi ja otin yhteyttä Siuron koulun vanhempainyhdistykseen asian johdosta,että voisivatko he tukea koululaisten kuljetusta eri lasten kulttuuritapahtumiin.
Ehdotin myös, että mikäli kyytejä ei saada, olisiko mahdollista tuoda erilaisia kulttuuritapahtumia koululle. Kulttuuritoimi tuli vastaan asiassa ja lupasi miettiä asiaa. Linnavuoren kirjasto tuli asiassa upeasti vastaan ja sieltä lupasivat antaa tiloja käyttöön ja järjestää vaikkapa ehdottamani lasten
lukupiirin, vaikka ymmärsivät sen, että matkaa Siurosta jää yhä.
Näillä alueilla onneksi on oma rikas tapahtumakulttuuri, omin voimin luotu ja tämä "syysjuhla"- kirjoitukseni yksi tarkoitus on osoittaa, että hyvin vähin kustannuksinkin on mahdollista järjestää vaikkapa yhteisjuhlat omin voimin, kaiken ei aina tarvitse olla maksullista ja myyntipitoista vaikka toki moneen asiaan varoja tarvitaan ja on hyvä kerätä.
Ehdotin kulttuuritoimelle ensi kesäksi myös nuorta kesälukijaa (vrt.kesämuusikko), kerhoa, jossa yksinäiset vanhukset voisivat kohdata lapsia, joiden isovanhemmat asuvat kaukana tai ovat kuolleet ja montaa muuta asiaa.
Sitä en vielä muistanut ehdottaa, että näille kaukaisimmille alueille olisi kiva saada vaikka "kulttuuribussi", jossa esitettäisiin erilaisia musiikki- tai teatteriesityksiä tms. mutta aion vielä ehdottaa.
Siuron joulukylää suunnitellaan ja myös Hinttalan joulua parhaillaan. Mukavaa syksyä ja talven riemujen odotusta kaikille!