Siuro tv-sarjoissa ja elokuvissa-muistatko nämä?

Hiljattain nähdyn "Erätulilla"-ohjelman osuus Siuron ihanista maisemista ja komeista kaloista sai minut innostumaan sekä toutaimen maistamisesta,että muistelemaan kuinka Siurossa on kuvattu useita tv-sarjoja ja elokuvia mahtavan upeiden maisemiemme ja kultturiympäristömme vuoksi.
Ensimmäisenä muistuu mieleen Ylen Hovimäki-sarja, silloin kuvausryhmä saapui Siuron kouluun koekuvaamaan innokkaita lapsia ja koska Siurolaislapset osallistuivatkin oikein joukolla koekuvauksiin, päätti Yle valita heidät kaikki!

Hiukset oli kasvatettava 1700-luvun mallisiksi pehkoiksi ja koululaisilla oli sen vuoksi edessä kuuma kesä ennen kuvauksia mutta se kestettiin.
Ylen ompelimo teki ajanmukaiset vaatteet kaikille ja lopulta sarjaan päätyi avustajiksi useita aikuisiakin,minäkin tohlopin ovelta, pyysivät minut sarjaan silloisen pitkän tukkani vuoksi, koska kuulemma 1700-luvulla naisten hiukset olivat pitkät. Esitin Hovimäen piikaa Knuutilan kartanon ovella, vastaanotin hääparia ja olin muissa pikkurooleissa. Meikkiä ei saanut olla lainkaan, eikä silmälaseja, koska niitä ei siihen aikaan ollut. Sain peräti yhden repliikinkin, se kuului: "Tervetuloa!" Repliikin opettelu ei vienyt kauaa :) Vaatetus oli pitkä musta mekko valkoisen röyhelöesiliinan kanssa, päässä piti olla valkoinen huivi. Kuvausryhmä vei lapset ja aikuiset syömään Nokialle pizzeriaan ja aiheutimme aiheellista hämmennystä siellä 1700-luvun vaatteissa kesken kuvausten.
Suuri määrä Siurolaisia esiintyy sarjassa ja lapsilla oli useita rooleja, he mm. ovat koululuokka Knuutilan väenpirtissä, opettelivat virsiä roolia varten ja "koulutarkastaja" tuli kertomaan keuhkotaudin vaaroista.

Onkien kanssa kuljettiin kalansaaliiden kera, kirkkovieraiksikin päästiin.
Koululaiset kuljettetiin lopulta Turkuun ja Tampereellekin sekä muualle avustamaan sarjaa.
Lapset olivat rooleistaan ikionnellisia. Knuutilan kartano ympäristöineen on näin ikuistettu sarjaan.

Siuronkallio ja Siuron koulu puolestaan ovat ikuistettuna sarjaan "tumma ja hehkuva veri", joka kertoi romaneista. Siuronkalliolainen koira ihastui kuvausväkeen niin, että se hankki omatoimisesti roolin itselleen sarjassa perheen koirana, siitä riitti paljon riemua Siurossa. Sarjassa koira tosin ammutaan ja se nukutettiin roolia varten mutta Siurolaislapset olivat ikionnellisia nähdessään sen "ampumisjakson" jälkeen juoksevan iloisena Siurossa, muutamaan kertaan lapset kyllä kävivät tarkistamassa sen hyvinvoinnin, ihan varmuuden vuoksi ja suuri oli onnentunne lasten parissa sen elossaolemisesta. Ja riemu roolista, koira kun oli tv-tähti.

Sarjassa nuori romanipoika "ryöstää" itselleen morsiamen Siuron koulun ikkunasta pihalla odottavaan autoon.
Kuvauksissa ei vältytty onnettomuuksiltakaan, sarjassa esiintynyt hevonen pelästyi niin tv-toimittajan mikrofonia, että se ryntäsi siitä paikasta Siuronkallion läpi hurjaa vauhtia koskenrantaan reki perässään ja kolhi neljä autoa mennessään, onneksi henkilövahinkoja ei tullut.

Taloni Siuronkalliolla on ikuistettu vuosia sitten elokuvaan "Kettu", siinä kuulemma nimismies kiipeää tikkaita pitkin talon yläkertaan "vieraisiin", en ole nähnyt elokuvaa mutta toivon sen löytyvän Nokian kirjastosta, kuulin asiasta vasta hiljattain.
Koskibaarissa on kuvattu useammankin kerran, parikin eri tv-sarjaa, ellei useampiakin.

Nokialta muistan elokuvan "Naulapyssy", olin viemässä lapsijoukkoa silloiseen FilmTowniin kun kuvausryhmä sattui paikalle ja sen ohjaaja kertoi olevansa aivan varma, että Kennonnokan hyppytorni tullaan vielä purkamaan, vaikka sen purkamisesta vielä silloin ei ollut mitään tietoa. Hän kertoi huomanneensa, että sellaiset hienot hyppytornit puretaan Suomesta kaikki, niitä oli siihen aikaan Suomessa enää viisi ja kaksi oli jo purettu, Kennonnokan hyppytorni oli yksi kolmesta jäljellä olevista ja he halusivat ehdottomasti tallentaa sen jälkipolville. Kuvausryhmä kysyi minulta, että haluanko tulla ikuistetuksi Kennonnokan hyppytornin kanssa ja tottaikai minä Nokialaisena ja Siurolaisena halusin! Siitä paikasta lähdin lapsijoukon ja kuvausryhmän mukana Kennoon ja roolimme oli ottaa aurinkoa laiturilla, sekä seistä suuressa joukossa hyppytornin huipulla. Elokuvaa kuvattiin kahdella helikopterilla ilmasta käsin ja ainoana paikalla olevana aikuisena muistan iäti kun samalla piti vahtia kuvausten kesto, neljä tuntia laiturilta käsin, ettei yksikään paikalle osunut lapsi huku kuvausten aikana, heitä oli paljon! Kuvausryhmän perässä oli tullut monta Nokialaislasta rannalle.
Elokuvaa esitettiin sinä kesänä ympäri Suomen eri festareita, se oli festarifilmi.

Muistatteko Koskibaarissa kuvattujen sarjojen nimiä? Entä onko tietoa onko Siurossa tai Linnavuoressa, Kuljussa, Kulovedellä ja muualla Nokialla kuvattu paljon muutakin?