Sähkönjakelun luotettavuudesta

Emeritusprofessori Erkki Lakerkivi on julkaissut useita kirjoja sähkötekniikasta ja sähkönjakelun luotettavuudesta Suomessa ja on lisäksi yksi Fortumin toimitusjohtajan parhaita ystäviä. Kun kuulin hänen tulevan esiintymään kirjailijakirjapiiriini, kiiruhdin suoraa päätä esittämään hänelle Siurolaisten sähköongelmat.

Selvisi, että avojohdot Suomessa ovat jo pitkällisen käytön jälkeen huonoja, ne pitäisi kaikki uusia vuoteen 2020 mennessä.

Yksikin linjoille kaatuva puu katkaisee heti tuhannesta taloudesta sähköt, jänniteportaat ovat matalia toisin kuin yhdysvalloissa ja puut liian lähellä linjoja. Metsänomistajat eivät anna raivata puitaan maisemallisista, eivätkä muistakaan syistä, joten ongelmat puiden kanssa ovat jatkuvia, linjat sijaitsevat väärissä paikoissa, ne pitäisi siirtää paremmin teiden varsille tai puut ympäriltä saada raivattua.

Älkää ampuko viestintuojaa mutta sähköongelmamme tulevat jatkumaan, joten ehdotankin, että sähköiset Siurossa auttavat sähköttömiä aina parhaansa mukaan ja toivokaamme parannusta vuoteen 2020 mennessä.

Ongelma ei ole yksin meidän.