Katsaus kirjaan "Kylä nimeltä Korvola"

Kirjan "Verinen Siuro" lisäksi Lauri Lepola on kirjoittanut ansiokkaan kirjan nimeltä "Kylä nimeltä Korvola".

Kirjassa kerrotaan mukavia muistoja vanhasta Korvolasta, sota-ajasta ja sen jälkimainingeista, erillisistä Korvolaan liittyvistä tapahtumista.

Kirjan mukaan Korvolan kylä on ikivanhaa asustusta Nokianvirran (entinen Mäkijoki) alajuoksun varrella. Sieltä on tehty esinelöytöjä jo kivikauden ajoilta, kivitalttoja,reikäkirves, neljä keihäänkärkeä, kaksi miekanterää ja kaksi kilvenkupuraa sekä paljon muuta.Ne löytyvät nykään kaiketi Kansallismuseosta ja varmaa tietoa on, että osa Satakunnan museosta. Kukapa tietää, ehkä etsijä löytää lisääkin löytöjä vielä... tämä siis vinkkinä.

Kirjassa kerrotaan Nuijasodasta, Lukkisalmen synnystä, taistelusta susia vastaan, Korvolan myllyistä, Isonvihan ajasta, vanhan Korvolan hengellisestä elämästä, sortovuosista, Annakaisan koulusta, Korvolan koulusta, Penttilän koulusta, Orpokotiyhdistys Siunaukselasta, Jaakkolan postipysäkistä, Alastalon tehtaista, Toivo Kärjestä, Tampereen pommituksesta, Vuorelan tähystystornista, Urheiluseura Jaakkolan Vedosta, Pöllönrannan pesuladosta, partiosta ja Nokianvirrasta ja paljon muusta.

"Erikoinen tarina on Penttilän koulun hopeasukset. Nokian Uutisten edeltäjä Pirkkalan Uutiset oli lahjoittanut Pohjois-Pirkkalan kansakoulujen väliseksi kiertopalkinnoksi murtomaahiihdossa hopeasukset. Ne olivat pienoismallit oikeista suksista, täyttä hopeaa ja painoivatkin 1100 grammaa, joten ne olivat varsin arvokkaat. Sääntönä oli se, että sukset sai omakseen se koulu joka voittaa mestaruuden viisi kertaa tai kolme kertaa peräkkäin. Kun Penttilän koulu oli voittanut kaksi kertaa peräkkäin vuosina 1931 ja 1932 niin opettaja Iida Holmila oli jättänyt parempia hiihtäjiä luokalleen,kolmannen voiton varmistamiseksi." Sellaista siis entisaikaan ja tietääkö kukaan, että missä kyseiset hopeasukset ovat nykyään?

Kirja on erittäin mielenkiintoinen ja suosittelen luettavaksi! Tiedättekö muita Nokiaan ja Siuroon, sekä lähialueille sijoittuvaa kirjallisuutta?

Kiitos Lauri Lepolalle siitä, että hän on tallentanut ja kirjoittanut Nokian historiaa.